Банкеръ Daily

Свят

Г-20 предприема общи действия за търговската война САЩ-Китай

Президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Страните от групата Г-20 постигнаха съгласие да насърчават реформите в Световната търговска организация (СТО)

"Ясно е, че всички ние сме съгласни, че е изключително важно и спешно да намерим предложенията, които ще направят СТО по-адаптивна към предизвикателствата на днешната търговия", заяви министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори.

Аржентина е домакин на срещата. 

Окончателният документ след срещата потвърждава ролята на Г-20 като "платформа за политически диалог" между членовете, както и необходимостта да се удвоят усилията "на всички, за да се гарантира, че ползите от търговията и международните инвестиции са споделени". Членовете на Г-20 признават "необходимостта от неотложна дискусия относно развитието на международната търговия и как да се подобри СТО, за да се посрещнат настоящите и бъдещите предизвикателства".

Министрите от Г-20 са обсъдили и съвместни действия за справяне с търговската война между САЩ и Китай, започнала през юли с налагането на взаимни наказателни мита.

"Прилагането на такива мерки - нови мита в търговията не са положително нещо, но смятам, че диалогът продължава и Г-20 показа необходимостта от намирането на решения."Всеки път, когато предприемем подобни действия, или започваме търговски войни, те винаги имат отзвук в целия свят", посочи още Хорхе Фори в съвместно изявление с аржентинския министър на производството и труда Данте Сика.

Това е първият път, в който Съединените щати се съгласяват на нуждата от модернизация на СТО, заяви пред френският министър по външните въпроси и ЕС Жан Баптист Лемоан, цитиран от БНР.

Според дипломата предизвикателството сега е да се разработят правилата и механизмите за наблюдение, за да се гарантира спазването им,за една по-добра СТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във