Банкеръ Daily

Свят

Г-20 поиска 70% от хората да са ваксинирани до средата на 2022 г.

Министрите на здравеопазването и на финансите на страните от Г-20 поставиха днес като цел 70% от световното население да бъде ваксинирано срещу ковид до средата на следващата година, предаде Ройтерс.

За целта ще са необходими 20 милиарда долара, заяви в кулоарите на срещата управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"За да подпомогнем постигането на глобалната цел поне 40 процента от населението във всички страни до бъде ваксинирано до края на тази година и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем подпомагащи мерки с цел повишаване на доставките на ваксини и основни медицински продукти и материали за развиващите се държави и за премахване на съответните пречки в доставките и финансирането", се казва в комюнике на министрите от Г-20, видяно от Ройтерс.

В текста пише още, че групата на най-големите икономики в света ще създаде съвместна финансово-здравна работна група. Една от целите й ще е да подобри диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, отнасящи се до готовността за превенция и реакция на пандемии. Тя също така ще поощрява обмена на опит и добри практики, ще изготвя споразумения за координация между финансовите и здравните министерства, ще насърчава общи действия, оценка и справяне с извънредни здравни ситуации и ще насърчава ефективното управление на ресурсите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във