Банкеръ Daily

Свят

Г-20 обсъжда Афганистан на 20 октомври

Марио Драги

Групата на 20-те водещи икономики Г-20 ще обсъди Афганистан на извънредна среща на 12 октомври, съобщи италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Италия заема ротационното председателство на Г-20 тази година. Драги обсъди неотдавна Афганистан с други световни лидери, включително президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, в опит да организира специална среща за разработване на стратегии за справяне с кризата.

"Трябва да видим дали страните от Г-20 имат общи цели. . . достигнахме ситуация, в която трябва да се притесняваме само за спасяването на човешки животи", подчерта Драги на пресконференция. Международната общност трябва да разработи и стратегия, която да попречи на превръщането на Афганистан в убежище на екстремисти, добави той.

Извънредната среща на Г-20 ще се състои седмици преди срещата на високо равнище на лидерите в Рим, насрочена за 30-31 октомври. Драги заяви, че Катар, МВФ, ООН и Световната банка също ще участват в срещата.

Афганистанската криза подхранва опасенията в ЕС за опасност от масивен поток от мигранти. Някои страни членки вече се противопоставиха на приемането на бежанци.

Талибаните вече обявиха, че ще възстановят налагането на тежки телесни наказания и екзекуции и ще ограничат правата на жените. Рим заяви, че систематичните нарушения на правата на жените прави невъзможно признаването на талибанската администрация, но призова световната общност да предостави финансова подкрепа на мирните граждани на Афганистан. "Вярвам, че е задължение на най-богатите страни по света да направят нещо за избягване на хуманитарна катастрофа", подчерта Драги. 

Талибански специални части получиха заповеди да преследват бойци на "Ислямска държава" в Афганистан, каза междувременно говорител на талибаните, цитиран от ДПА.

Сили на талибаните вече убиха или заловиха някои членове на "Ислямска държава", заяви талибанският говорител Билал Карими.

Карими твърди, че "Ислямска държава" не контролира никакви територии в Афганистан, но според него бойците се опитват да сведат дори това "невидимо" присъствие до нулата.

Талибаните не разкриха къде протичат операциите, но някои местни медии съобщиха, че те са започнали да преследват екстремистката групировка в Кабул и в източната провинция Нангархар.

Държавната новинарска агенция "Бахтар" съобщи, че местен талибански служител, както и двама други членове на движението, са ранени били ранени вчера при взрив в източната афганистанска провинция Кунар.

Крайпътна бомба избухна вчера до превозното средство на новоназначения талибански директор на мините и петрола в провинциалната столица Асадабад, посочи агенцията. Според съобщенията един от ранените талибани се намира в критично състояние. Все още никой не е поел отговорност за атаката.

През последните седмици бунтовници от "Ислямска държава" поеха отговорността за редица атаки срещу талибаните в източната част на страната, в частност в Нангархар. Ислямска държава отдавна има присъствие в провинцията и се бори срещу талибаните там.

В миналото талибаните обвиняваха предишното правителство на избягалия президент Ашраф Гани, че подкрепя и дава подслон на бойци на "Ислямска държава", за да се бият срещу талибаните.

От 2015 г., когато така наречената "Ислямска държава в Хорасан" за първи път обяви присъствието си в Афганистан, екстремистката групировка организира множество смъртоносни нападения, основно насочени срещу шиитската хазарейска общност в страната.

Групировката пое отговорност за смъртоносна самоубийствена атака на летището в Кабул на 26 август, когато хиляди афганистанци се опитваха да избягат от страната след светкавичното превземане на столицата от талибаните.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във