Банкеръ Daily

Свят

Г-20 обеща ваксините да се разпределят справедливо

Страните от Г-20, които проведоха двудневна виртуална среща,  обещаха да осигурят справедливо и достъпно разпределение на ваксините, лекарствата и тестовете за COVID-19. Повод за заявлението стана информацията, че ваксинирането в Съединените щати може да започне още на 11 декември, а според германската канцлерка канцлер Ангела Меркел по-бедните държави няма да могат да получат навреме препаратите.

"Пандемията на COVID-19 и нейното безпрецедентно въздействие по отношение на починали и засегнати икономики е несравним шок, който разкри слабостите в политиките  и подчерта общите ни предизвикателства", се казва в заключителното съобщение.

Китайският президент Си Дзинпин посочи, че трябва да се създаде устойчиво бъдеще, а усилията за намаляване на бедността в световен мащаб са изключително важни. Той призова за повече практически мерки на фона на пандемията от новия коронавирус. Той подчерта, че трябва да се даде приоритет на развитието, да се засили сътрудничеството и да се намалят разликите в развитието на развити и развиващи се държави.

"Наложително е да се предприемат всеобхватни балансирани политически мерки, да се реализира инициативата за опрощаване на дълговете и да продължи да се предоставя необходимата финансова подкрепа на развиващите се страни, за да се стимулира изграждането на инфраструктурата и взаимното свързване", каза китайският президент, цитиран от Радио Китай.

Относно облекчаването на дълга, още през октомври стана ясно, че Г-20 се съгласява да удължи облекчаването на дълга за най-бедните страни за още шест месеца.

Инициативата помогна на 46 държави да отложат 5,7 милиарда долара през 2020 г. за плащания по обслужване на дълга.

Облекчаването на дълга за Африка ще бъде важна тема на италианското председателство на Г-20 през 2021 г.

В страните от Г-20 живее две трети от населението на Земята и те създават 85 процента от световния брутен вътрешен продукт. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във