Банкеръ Daily

Свят

Фронтекс ще помогне на Гърция за мигрантите

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс ще помогне на Гърция да се справи с големия брой мигранти на външните граници на ЕС.

Фронтекс обяви на сайта си, че гръцкото правителство е отправило официално искане за бърза гранична намеса на морската й граница в Егейско море.
Бързата външна намеса представлява оказване на незабавно съдействие на страна членка на ЕС, която е подложена на извънреден натиск на външните граници, особено свързан с голям брой граждани на страни извън ЕС, опитващи да се влязат нелегално на негова територия.

"Предвид бързо развиващата се ситуация на външните граници с Турция, моето решение е да се предприеме бърза гранична намеса, искана от Гърция. Това е част от мандата на Фронтекс за съдействие на страна членка, изпаднала в извънредна ситуация", заяви изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери.

Агенцията вече е засилила капацитета по гръцките граници и пренасочва там служители от други операции, за да осигури спешна помощ на Гърция.
След като съгласува плана за действие с Гърция, Фронтекс ще поиска от страните членки на ЕС и на Шенгенската зона да осигурят в срок от 5 дни гранични служители и друг необходим персонал от наброяващия 1500 души общ фонд за бързо реагиране, както и необходимо оборудване в срок от 10 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във