Банкеръ Daily

Свят

Фронтекс изпрати още сто служители в помощ на Гърция

Агенцията на ЕС за контрол на границите Фронтекс е изпратила допълнително 100 специалисти от 22 страни от ЕС в рамките на поисканата от страната операция за бърза гранична намеса във връзка с наплива на бежанци на границата с Турция, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на сайта на агенцията.

Присъствието на 100 служители от цяла Европа подчертава факта, че защитата на зоната на европейското пространство на свобода, безопасност и справедливост е обща отговорност на всички държави членки и на Фронтекс, посочи изпълнителният директор на агенцията Фабрис Леджери при стартирането на операцията в гръцкия град Орестиада. Тази оперативна намеса е важен момент за Фронтекс, която сега е ориентирана към подготовка на постоянен корпус на европейската погранична и брегова охрана, е заявил директорът, цитиран в съобщението на пресслужбата на агенцията.

Агенцията посочва, че по-рано в Гърция бяха разположени над 500 служители на Фронтекс, както и 11 плавателни съда и друго оборудване. Два допълнителни самолета за гранично наблюдение на Фронтекс започнаха да оказват помощ на Гърция тази седмица.

Операцията за оперативна гранична намеса ще продължи два месеца и може да бъде удължена в случай на необходимост, се казва в съобщението на Фронтекс.

Само 61 бежанци и мигранти са пристигнали на гръцките острови в североизточната част на Егейско море в четвъртък, съобщи междувременно  "Катимерини", като се позовава на информация от местните власти.

От тях 24 са стигнали до Лесбос, а 37 до Самос.

Това е много по-малко в сравнение с предишните дни, когато хиляди прекосиха морето, за да достигнат гръцките острови, след като президентът Реджеп Таийп Ердоган обяви, че Турция повече няма да спира мигрантите да се опитат да влязат в Европейския съюз.

Съобщението беше направено въпреки споразумението на ЕС с Турция от 2016 г., което предвижда Анкара да спре потока от мигранти и бежанци, отиващи към Европа, в замяна на до 6 милиарда евро помощ за сирийските бежанци на нейна територия и безвизово пътуване до Европа за турски граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във