Банкеръ Daily

Свят

ФРГ ще открие бюро по въпросите за производството на водород в Москва и Рияд

Германия смята да открие в Москва и Рияд бюро по въпросите за производството и доставките на водород в качеството му на гориво. Това е заявил външният министър на Германия Хайко Маас на онлайн конференцията Berlin Energy Transition Dialogue, посветена на проблемите на прехода от традиционните към възобновяемите източници на енергия.

"Ние сме длъжни да подкрепяме сегашните експерти в производството на различните видове изкопаеми суровини, ако искаме да избегнем политически шокове", е казал той. "В тази връзка министерството на външните работи ще разшири диалога с производителите на традиционните енергоресурси, като Русия и Саудитска Арабия, за да могат те своевременно да коригират своите бизнес модели. Отчитайки всичко това, ние работим сега за създаване на бюро по въпросите (за производство и доставки) на водород, в т.ч. в Москва и в Рияд", е съобщил Маас.

Министърът на външните работи на Германия също така е отбелязал, че "Германия в близките години ще инвестира 2 млрд. евро за стимулиране на международния пазар с водород".

През юни миналата година германското правителство прие национална стратегия за водорода и съобщи за плановете си да увеличи производствения си капацитет на 5 GW до 2030 г. и на 10 GW до 2040-а. А за постигането на тези цели страната е готова да инвестира 7 млрд. евро в нови предприятия и научни изследвания.  Берлин се надява за изнася технология и ноу-хау за производство на "зелен“ водород и в други страни.

По този начин Германия иска да стане световнен лидер в областта на "зелени" водородни технологии. Заедно с това германското правителство предоставя 2 млрд. евро за международни партньорства, например със Северна Африка, където страната вече е сключила няколко споразумения за участие в производствени мощности там.

Плановете предвиждат водородът да се използва, когато технологичните процеси не могат да бъдат електрифицирани, например, при транспорта на тежки товари, производството на стомана, химическата промишленост и авиацията. А компаниите от тези сектори ще могат да получат и финансова помощ, ако решат да инвестират в инсталации за електролиза за преобразуване на производствените си процеси. 

Освен това водородът може да се използва за съхраняване на енергия за зимата или за захранване на моторни превозни средства като алтернатива на електромобилите, които се захранват от батерии.

През декември миналата година направление Smart Infrastructure на Siemens и компанията WUN H2 GmbH подписаха договор за изграждане на един от най-големите заводи за производство на водород в Германия. Той ще бъде построен във Вунзидел, в северната част на провинция Бавария. С входяща мощност от шест мегавата в началната фаза, заводът ще работи изцяло с възобновяеми източници на енергия и няма да отделя въглероден диоксид. 

Германия пое ангажимент да стане въглеродно-неутрална до 2050 година. За тази цел всички сектори, които използват енергия, като например транспорт и промишленост, трябва да продължат с декарбонизацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във