Банкеръ Daily

Заради спор за разрешителните за улов на риба

Френските рибари ще блокират тунела под Ламанша и пристанище Кале

Френските рибари възнамеряват да блокират днес тунела под Ламанша и пристанището на Кале като протест срещу това, че след Брексит Великобритания не им е издала повече разрешителни за улов, предаде Ройтерс.

Представители на асоциацията на рибарите заявиха на виртуална пресконференция, че ще бъде използван голям брой превозни средства, за бъде блокиран Тунелът под Ламанша, който се използва за железопътния превоз на стоки между Франция и Великобритания.

Париж и Лондон са в конфликт заради броя на разрешителните, които Великобритания предоставя на френските лодки за улов на риба в британски води, откакто тя излезе от Европейския съюз. Обединеното кралство твърди, че изпълнява договореностите, свързани с Брексит.

Британският премиер Борис Джонсън междувременно съобщи, че е изпратил писмо на френския президент Еманюел Макрон, в което предлага изготвяне на план от пет стъпки, които двете държави могат да предприемат, за да се избегнат нови смъртни случаи на мигранти, които се опитват да прекосят Ламанша, предаде Ройтерс.

Джонсън посочи, че стъпките включват съвместни патрули, които да не допускат повече лодки да тръгват от френските брегове, използване на сензори, радари и наблюдение от въздуха, задълбочаване на сътрудничеството на разузнавателните служби, както и незабавна работа по споразумение с Франция за връщането на мигранти и подготовка на сходен документ с Европейския съюз.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във