Банкеръ Daily

Свят

Френските медии с изненадваща подкрепа за Макрон

Ден преди решителния последен тур на президентските избори, на 24 април, във Франция много френски вестници призоваха читателите си да подкрепят именно досегашния държавен главен - Еманюел Макрон.

Всекидневникът Parisien, например, се аргументира с войната в Украйна и постави въпрос по отношение на дясната опонентка на Макрон - Марин льо Пен: „Уместно ли е да се избере популистки кандидат, който да увеличи страданието от кризата?“

Победата на Льо Пен би означавала отдалечаване от така необходимото ни национално единство, продължава Le Parisien. 

Консервативните вестници Monde и Figaro предупредиха читателите си да не се успокояват заради преднината на Макрон в социологическите проучвания. „Не трябва да се оттегляме от участие от тези избори - те са решаващ момент в нашата история“ - пише Figaro.

Журналистите от Monde са още по-категорични. "Залогът е твърде голям - има само един начин в неделя да се предотврати идването на власт на кандидата на крайнодясната партия. Начинът е само един - гласувайте за опонента на Марин Льо Пен - Еманюел Макрон. Направете го, независимо какви грешки е допуснал настоящият държавен глава.

„Въздържането ни от правото ни на глас няма е от полза за спасяването на страната ни от най-лошото“ - предупрежава Monde.

Левият всекидневник Libération също се обявява твърдо срещу въздържащите се да гласуват, към които се причисляват значителна част от левите гласоподаватели. Неговите редактори изрично призовават читателите си да гласуват за либерала Макрон.

Негласуването или пускането на празна бюлетина е като да дадеш зелена светлина затова първите жертви да бъдат хвърлени в пламъците. Трябва да се мобилизираме, за да предотвратим катастрофалния сценарий на ксенофобския и ревизионистки настроен президент, пише Libération.

Подобни призиви от страниците на вестниците в подкрепа на конкретни кандидати са традиция в САЩ, но са нещо необичайно във Франция. Макрон е само с няколко процента пред Льо Пен и не може да се говори за категорична победа, както през 2017 г., когато той получи 66% от гласовете, а Льо Пен 34 процента.

На утрешния балотаж право да гласуват имат над 48 милиона французи. Избирателите, както е традицията, вече са получили по домовете си бюлетините с имената на двамата кандидати и съответните програми. Спрямо първия тур на балотажа се очаква малко по-висока избирателна активност - около 73 процента.

На последния кръг от дебати се очертаха и основните разлики в икономическите им програми. Макрон обяви, че не иска да увеличава нито данъците, нито държавния дълг, като дори иска да изплати задълженията в близките пет години, заради което предлага да се работи повече и възрастта за пенсиониране да се увеличи от 62 г. на 65 години.

От своя страна Марин Льо Пен обеща да намали минималната възраст за пенсиониране до 60 години за хората, които са започнали да работят преди 20-ата си годишнина. Даде дума да премахне данъка върху доходите за хората под 30 години и да понижи ДДС върху енергията до 5.5% спрямо сегашните 20 процента. Не на последно място се зарече да въведе протекционистката политика "купувайте френското“, да задели 2 млрд. евро за пет години, с които да повиши заплатите на здравните работници и така да доведе до наемането на още 10 хил. души. Освен това Льо Пен не забравя и учителите - на тях им е обещала увеличение на заплатите с 15% за пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във