Банкеръ Daily

Свят

Френският сенат призова за признаване на независим Нагорни Карабах

Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Резолюцията, която е чисто препоръчителна и с нищо не задължава правителството, бе приета с 305 гласа "за", един "против" и 30 "въздържали се". В горната камара на френския парламент превес има дясната опозиция.

В приетия текст "се осъжда военната агресия на Азербайджан, извършена с подкрепата на турските власти и на чуждестранни наемници, и се иска незабавно изтегляне" на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, превзети след 27 септември.

Френското правителство "е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко възможно за незабавното възобновяване на преговорите за трайно решаване на конфликта, което осигурява възстановяването на границите от 1994 г."

Правителството е приканено също да гарантира защитата на местните жители чрез разполагане на международни мироопазващи сили и да осигури хуманитарна помощ на цивилното население, както и "да поиска международно разследване на извършените в Нагорни Карабах военни престъпления и да прецени всички дипломатически последици от изиграната от турските власти роля".

 

Премиерът на Армения Никол Пашинян определи резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я нарече провокация, предаде ТАСС. "Френските арменци очевидно широко използват тематиката на конфликта за предизборни цели", заяви министерството.

Парламентът на Азербайджан призова за изключване на Франция от Минската група на ОССЕ, на която тя е съпредседател заедно с Русия и САЩ. Това се посочва в прието днес изявление на законодателния орган в отговор на резолюцията на френския Сенат.

Турското министерство на външните работи осъди резолюцията, предаде турската частна телевизия НТВ. В огласено от министерството изявление се посочва, че резолюцията противоречи на основните принципи на международното право и справедливостта. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във