Банкеръ Daily

Свят

Френският премиер очаква влошаване на епидемията

Едуар Филип

Френският премиер Едуар Филип предупреди днес, че "изключително висока вълна" на епидемията е връхлетяла Франция и прогнозира, че "ситуацията ще се влоши в идните дни", предаде Франс прес.

"Навлизаме в криза, която ще продължи, в една епидемиологична ситуация, която няма да се подобри бързо. Трябва да издържим ", каза Филип в момент, в който във Франция за 24 часа починаха в болници 365 души, заразени с новия коронавирус. Премиерът отправи тези предупреждения след видеоконферентно заседание с останалите министри.

"Трябва да бъдем изключително мобилизирани", настоя той и благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с епидемията.

Сред новите жертви на коронавируса има и момиче на 16-години, починало в Париж. 

Общият брой на жертвите във Франция от началото на епидемията вече възлиза на 1696.

Премиерът подчерта, че страната е изправена пред "тежка битка". Той съобщи, че утре заедно с министъра на здравеопазването Оливие Веран ще отговорят детайлно на въпроси, свързани със стратегията за борба с епидемията, с наличността на маски и на диагностични тестове.

Същевременно председателят на Федерацията на френските болници Фредерик Валту предупреди, че до 48 часа болниците във и около Париж ще бъдат препълнени със заразени. Той припомни, че се очаква пикът на заразата във Франция да бъде достигнат през април, предаде Ройтерс.

Валту заяви, че болниците в района на Париж ще се нуждаят определено от помощ, защото случващото се в източната част на страната, където е първият голям клъстър на заразата и където болниците са претъпкани, ще се пренесе в столичния район. Сега армията помага за прехвърлянето на някои пациенти от болници в източната част на страната в болници в други градове.

"Ще достигнем пределите на нашия капацитет след 24 или 48 часа. Нуждаем се от проява на истинска солидарност между районите, между болниците и при прехвърлянето на пациентите", заяви Валту, визирайки района на Париж.

"Ако оставим болниците да се оправят сами, ако оставим всеки засегнат район да се оправя сам, отиваме към катастрофа", предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във