Банкеръ Daily

Свят

Френският премиер летя с частен самолет за 350 000 евро, за да му е по-удобно

Едуар Филип

Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за ползването на частен полет за 350 000 евро от Токио до Париж на връщане от официално посещение, в отговор на критики, че разхищава държавни средства, предаде Франс прес.

"Напълно разбирам изненадата и въпросите, които си задават французите, но поемам пълната отговорност за това решение", каза Филип по радио Ер Те Ел.
Снощи АФП научи, че канцеларията на премиера е наела частен полет за 350 000 евро, за да се прибере той по-бързо от Нова Каледония и да не ползва държавен самолет, който бил сметнат за твърде неудобен.

В нощта на 5 срещу 6 декември при техническа спирка в Токио на самолет А340 на френските ВВС, който го връщал с няколко министри и още около 60 души в Париж, премиерът и голяма част от пътниците се прехвърлили в друг А340 със седалки първа класа.

Този самолет кацнал в Париж два часа преди държавния, който пристигнал почти празен. Новината предизвика остри реакции от някои представители на опозицията.

Европейският депутат и бивш заместник-председател на крайнодесния Национален фронт Флориан Филипо написа в Туитър: "350 000 евро, близо 300 минимални работни заплатипрофукани за полет Токио-Париж, за да се избегне "твърде неудобно" пътуване на премиера Едуар Филип. Човек си мисли, че сънува, обаче не - това е печалната и недопустима действителност!"

Едуар Филип се аргументира, че е трябвало да се върне в Париж навреме за участие в Съвет по въпросите на отбраната и преди президентът Еманюел Макрон да е заминал за Алжир.

"Знаехме, че няма редовен пътнически полет в необходимия час, а трябваше да се върнем преди заминаването на президента в сряда сутринта", се защити Филип.

Според канцеларията на френския премиер по правило в отсъствието на президента той трябва да се намира в Париж, въпреки че има множество изключения, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във