Банкеръ Daily

Свят

Френският парламент одобри "здравен пропуск" за Ковид

Френското Национално събрание одобри създаването на "здравен пропуск" за Ковид-19, който да се ползва за влизане на спортни събития, фестивали и тематични увеселителни паркове с голяма посещаемост - силно оспорвана мярка на правителството, която има за цел отваряне на икономиката, предаде Ройтерс.

Здравният пропуск влиза в сила от 9 юни. С него носителят доказва, че или е бил ваксиниран срещу новия коронавирус, или има наскоро направен отрицателен писиар тест, или има естествени антитела след възстановяване от вируса.

Първоначално снощи предложението беше отхвърлено в долната камара на френския парламент заради опасения, че нарушава граждански свободи. Това беше рядък случай на провал за управляващата партия на президента Еманюел Макрон и до него се стигна след бунт на съюзниците й от центристкото Демократично движение (МоДем).

Депутатите на МоДем обвиниха правителството, че нехае за обявените от партията им "червени линии".

Здравният пропуск беше одобрен от втори опит с гласуване в ранните часове на днешния ден. Това стана след като правителство намали продължителността на преходния период, през който след отмяната на извънредното положение във Франция от 2 юни може да се налагат отново ограничения като полицейски час без разрешение от парламента.

Макрон заяви, че здравният пропуск, който може да е дигитален или хартиен, ще ограничи разпространяването на вируса на събития, на които присъстват над 1000 души. Той няма да се ползва за места като ресторанти и киносалони или за пътуване с обществения транспорт.

Сега предстои върху законопроекта да се произнесе и френският Сенат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във