Банкеръ Daily

Свят

Френски и американски дипломати ще обсъждат в Москва Нагорни Карабах

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес, че скоро в Москва се очаква да пристигнат френски и американски дипломати за обсъждане на конфликта в Нагорни Карабах.

Русия стана посредник за прекратяване на огъня в конфликта в Нагорни Карабах, противопоставил азербайджанските войски срещу силите на етническите арменци в района.

Споразумението, гарантиращо териториални завоевания за Азербайджан и предвиждащо разполагането на руски миротворци в Нагорни Карабах, предизвика протести в Армения с искане за оставката на министър-председателя Никол Пашинян.

Русия е съпредседател на международна група за Нагорнокарабахския конфликт заедно със САЩ и Франция, които обаче не взеха участие в споразумението за прекратяване на огъня. Сделката беше подписана от Русия, Армения и Азербайджан.

Турция, която подкрепя Азербайджан, подписа вчера протокол с Русия за създаване на съвместен център за координиране на усилията за наблюдение на споразумението, договорено след три предишни неуспешни опита за примирие.

Подробностите по наблюдението още не са уточнени. Предвижда се представители на турските и на руските власти да се срещнат утре в Анкара, за да ги обсъдят.

Руският президент Владимир Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах. Документът бе публикуван днес на официалния сайт на Руската федерация за правна информация.

Указът е подписан в съответствие с постановление 355 на Съвета на Федерацията за използване на руските въоръжени сили извън границите на страната и с цел запазване на режима за прекратяване на огъня и поддържане на мира в Нагорни Карабах въз основа на съвместната декларация от 9 ноември на руския президент Владимир Путин, азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.

Според указа в Нагорни Карабах ще бъде изпратен руски военен контингент, наброяващ 1960 военнослужещи, за срок от пет години с автоматично удължаване на неговия мандат за следващи петгодишни срокове, в случай че шест месеца преди изтичането му Азербайджан или Армения не обявят намерение да излязат от споразумението.

Миротворческият контингент ще бъде разположен в зоната на Нагорнокарабахския конфликт, по протежение на линията на съприкосновение и на Лачинския коридор.

Подписаното тристранно изявление на арменския премиер Никол Пашинян, азербайджанския президент Илхам Алиев и руския му колега Владимир Путин не предполага окончателно уреждане на конфликта за Нагорни Карабах. Това увери днес в обръщение към нацията арменският министър-председател.

Този "документ не предполага решаване по същество на нагорнокарабахския въпрос. Той засяга само прекратяването на войната в Нагорни Карабах. Конфликтът, както не бе решен тогава, така остава нерешен и днес", заяви Пашинян.

"Руските миротворци ще гарантират сигурността на жителите на Нагорни Карабах на цялата му територия. Те ще обезпечат също стабилността и сигурността на връзката по суша между Ереван и Степанакерт", допълни Пашинян.

Руският президент Владимир Путин проведе вчера телефонен разговор с арменския премиер, съобщи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии. Самият Лавров е разговарял тази сутрин отделно по телефона с арменския и с азербайджанския си колега, Зограб Мнацаканян и Джейхун Байрамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във