Банкеръ Daily

Свят

Френската полиция откри ДНК следи, издирва 30-годишен мъж за взрива в Лион

Разследващите атентата във френския град Лион съобщиха, че са успели да открият ДНК следи от заподозрения за експлозията. Според телевизионния канал BFMTV установените ДНК проби все още не са помогнали за установяването на самоличността на заподозрения. Полицията издирва мъж е на възраст между 30 и 35 години, облечен с черен пуловер и носещ тъмни очила.Според медии заподозреният избягал с велосипед, след като оставил взривното устройство.

Френската полиция обяви за издирване мъжа, отговорен за вчерашната експлозия в центъра на Лион. 13 души са ранени при инцидента. Никой не е поел отговорност за експлозията в центъра на Лион вчера, заяви прокурорът на Париж Реми Ейц на пресконференция за хода на разследването. Той обясни, че самоделното взривно устройство е било поставено в хартиена торба, пълна с пирони и метални топчета. Полицията продължава да издирва мъжа, разпознат като извършител на нападението, публикувани бяха негови снимки от камерите за видеонаблюдение. Досега потенциални свидетели са се обадили в полицията, но мъжът остава в неизвестност. Кметът на Лион съобщи, че трима от 13-те ранени при вчерашното нападение все още на лечение в болница. Един от тях е в сериозно състояние, съобщава БНР. 

Френският антитерористичен отдел започна разследване за вчерашния взрив в центъра на Лион, въпреки че според министъра на правосъдието Никол Белубе е рано да се говори за терористичен акт. Полицията издирва около 30-годишен мъж, засечен от камерите на черен велосипед, оставил книжна торба със саморъчното взривно устройство с пирони пред закусвалня на оживена пешеходна улица. 13 души са леко ранени, но мощният взрив е всял паника, според очевидците. 

Мотивите за нападението са неизвестни, но взривът стана точно в края на кампанията за европейските избори. 

Националистката Марин льо Пен веднага определи "атаката като терористична", а лидерът на крайната левица Меланшон – като "провокация, целяща да повлияе върху резултата". Вътрешният министър Кристоф Кастанер обеща засилени мерки за сигурност на всички обществени места. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във