Банкеръ Daily

Свят

Фреди Меркюри остава в сърцата ни като един от най-великите рок изпълнители

Фреди Меркюри свири на ритъм китара на концерт на Куин в Германия през 1984 година.

На 5 септември можем да си спомним за Фреди Меркюри (Freddie Mercury) - британският рок-музикант, един от основните композитори на рок групата "Куин" и неин фронтмен.

Фреди е роден през 1946 г. в град Стоун Таун в Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания) с името Фарук Булсара (Farrokh Bulsara). През 1959 г. семейството му се премества в Англия. Без да получи одобрение от родителите си, Фреди постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата "Куин".

Един от любимите му изпълнители е Лайза Минели. Веднъж той обяснява това така: "Едно от най-ранните ми влияния дойде от "Кабаре". Изключително много обожавам Лайза Минели и най-вече начинът, по който предава музиката си, неспирната й енергия".

Негов състудент запознава Меркюри с музикантите от малко известната тогава група "Смайл" - Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й тримата - Меркюри, Мей и Тейлър, основават "Куин". Фреди е този, който предлага името. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, все още под името "Смайл". Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на "Куин" непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва да ни впечатлява и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът Made in Heaven ("Създаден в рая"). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

В началото на 80-те години "Куин" успяват да избегнат разпад на групата, а Фреди говори за творческа криза. Останалите музиканти решават да не ограничават ничий талант и оттогава всеки от групата е свободен да изпълнява свои солови проекти без комерсиален интерес за останалите. От този период и по-късно са няколко индивидуални солови и дуетни албума на Фреди Меркюри, както на Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Извън сцената Меркюри е много по-срамежлив и тих. Не обича да дава интервюта. Харчи над 4 милиона паунда за парти, по повод свой рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. А 39-ят рожден ден е увековечен в клипа от песента bdquo;Living on my ownldquo;.

Маниак на тема котки - Фреди е имал общо осем, предимно персийска порода.

По повод 65 години от рождението на звездата на 5 септември 2011 г., чрез приложението си Google Doodle, търсачката посвещава на великия певец анимационен клип на песента Don't Stop Me Now.

Facebook logo
Бъдете с нас и във