Банкеръ Daily

Свят

Фрауке Петри отказа да е депутат от "Алтернатива за Германия"

Един от лидерите на "Алтернатива за Германия" - Фрауке Петри, се отказва от депутатско място заради агресивни изказвания на партията преди изборите, предаде АФП.

"След дълъг размисъл реших да не членувам в парламентарната група" на "Алтернатива за Германия" в Бундестага, обяви тя на пресконференция в Берлин, в която участваха и другите лидери на антиимигрантската партия.

По този начин съпредседателката на партията протестира срещу радикализирането й през последните седмици, когато зачестиха словесните нападки срещу мигрантите и мюсюлманите, а някои членове поискаха да се сложи край на покаянието на германците за престъпленията на нацистите. 

Фрауке Петри е съпредседател "Алтернатива за Германия", но е все повече изолирана от другите лидери през последните месеци. 

Петри е заявявала, че иска да направи партията готова да управлява през 2021 г., докато други представители на партията обявяват за свой приоритет да са безкомпромисна опозиция.

При учредяването си през 2013 г. "Алтернатива за Германия" имаше ясната амбиция, която се запази до 2015 г., "бързо да започне да упражнява управленски отговорности", заяви Петри и добави, че това продължава да е нейна цел. "Една анархистка партия може да е успешна в опозиция, но не може да направи на избирателите надеждно предложение за управление", заяви Фрауке Петри на днешната пресконференция.

След вчерашните избори "Алтернатива за Германия" стана трета парламентарна сила и постигна особено високи резултати в родната провинция на Петри - Саксония, а самата Петри спечели депутатско място.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във