Банкеръ Daily

Свят

Франциск: Нужно ни е братство за все по-необходимата интеграция

Папа Франциск, който до сряда е на официално посещение в малка Словакия - страна с 5,4 милиона жители, отправи днес призив за "братство", прехвърлящо границите в Европа, предаде Франс прес. "Братство е това, от което имаме нужда, за да развием една все по-необходима интеграция", заяви Франциск пред политически и граждански лидери от страната, където пристигна вчера, след като се отби в Будапеща.

Тази нужда вече е спешна в момента, когато "след дълги месеци пандемия се очертава, съпроводен с много трудности, един толкова очакван нов подем в икономиката, улеснен от планове за възстановяване, (разработени) от Европейския съюз", изтъкна той.

В началото на годината Словакия регистрира най-високите в света нива на заразяване и смъртност от КОВИД-19; от началото на пандемията там са починали над 12 000 болни.

Франциск обобщи историята на страната, като я нарече "послание за мир", отбелязвайки специално "безконфликтното" създаване на Чешката република и на Словашката република преди 28 години.

"Тази страна трябва да препотвърди своето послание за интеграция и мир, а Европа да прояви солидарност, която, прехвърляйки границите, да може да я върне в центъра на историята", каза папата.

През 2020 г. аржентинският понтифик публикува енциклика, наречена "Fratelli tutti" ("Братя всички"), в която изрази пожелания за свят с повече солидарност с най-слабите, скъсал с "неолибералната догма".

Днес той повтори, че в един тотално взаимосвързан свят "никой не може да се изолира като индивид, като нация" - твърде важен урок от пандемията. Според папата, който мечтае за по-справедлив свят след пандемията, "никой не бива да бъде стигматизиран или дискриминиран", а пътят към бъдещето трябва да мине през "сериозна борба с корупцията" и за право на работа.

След протестна вълна, породена от убийството на журналист през 2018 г., в края на 2020 г. Словакия предприе мерки срещу корупцията в съдебната система, обявени за приоритет на десноцентристкото правителство. От пролетта страната има нов кабинет - с това приключи политическа криза, причина за която бе решението на бившия премиер да купи руски ваксини Спутник V.

Facebook logo
Бъдете с нас и във