Банкеръ Daily

Свят

Франция завърши операцията по евакуацията от Афганистан

Франция приключи операцията по евакуацията на своите граждани и афганистанците, които са ѝ сътрудничели, от столицата на Афганистан. Френските дипломати са напуснали Кабул. Това се казва в съвместно изявление на Министерството на външните работи и Министерството на въоръжените сили на Франции.

Министърката на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли е коментирала пред Ройтерс и АФП, че Франция ще продължи да помага на онези, които имат нужда от защита, за да напуснат Афганистан. По време на операцията, във Франция са били прибрани близо 3000 души, включително над 2600 афганистанци.

"След потвърждението за бързото напускане на американските войски, отговарящи за обезпечаването на сигурността на летището в Кабул, условията на аеропорта вече не отговарят на критериите за сигурност. Във връзка с това нашата операция по евакуацията завърши в петък, 27 август", се отбелязва в изявлението.

Министрите на външните работи и на въоръжените сили на Франция - Жан-Ив Льо Дриан и Флоранс Парли, са заявили, че Франция ще продължи да поддържа контакт с представители на талибаните, за да гарантира, че хора в риск могат да напуснат страната и след 31 август.

Ситуацията в Афганистан се изостри след като президентът на САЩ Джо Байдън през април обяви решението да завърши операцията по изтегляне на войските от Афганистан. Талибаните веднага засилиха настъплението и на 15 август без бой за няколко часа установиха пълен контрол над столицата Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната. Много държави евакуираха своите граждани и сътрудници в посолствата.

Талибаните, които имат контрол над цялата страна, предпоръчаха всички чуждестранни въоръжени сили да напуснат Афганистан до 31 август, иначе тяхното присъствие ще се  счита за продължение на окупацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във