Банкеръ Daily

Свят

Франция затегна правилата за даване на убежище

Френското национално събрание - долната камара на парламента, прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище. Това стана след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон, отбелязва Ройтерс.

Законът бе одобрен с 228 гласа "за", 128 депутати гласуваха "против", а 24-ма се въздържаха. Дебатите ще продължат през юни в Сената - горната камара на парламента.

Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти, намалява сроковете за подаване на молби за убежище и определя наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Законът, който беше остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии, е ключов тест за единството в центристката партия на президента Макрон "Република, напред!". Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха. Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за "смъртен грях".

Facebook logo
Бъдете с нас и във