Банкеръ Daily

Свят

Франция: За нас газопроводът през Пиренеите не е приоритет

Брюно Льо Мер

Франция трябва да се съсредоточи върху преодоляването на краткосрочните енергийни предизвикателства, породени от наближаващата зима, заяви днес министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер в отговор на въпрос за евентуален нов газопровод през Пиренеите, предаде Ройтерс.

"В краткосрочен план предизвикателство е да разполагаме с повече газ, повече петрол, повече електроенергия, идващи от други страни, а не от Русия", каза той на пресконференция в рамките на бизнес форума "Амбросети"в Северна Италия.

"Това е въпрос на месеци, седмици, дни, не съм сигурен, че един нов тръбопровод може да ни помогне да преминем през зимата", добави той.

"Нека се съсредоточим върху краткосрочните предизвикателства", каза той, добавяйки, че общественото мнение може да постави под въпрос инвестициите в изкопаеми горива, защото вместо това очаква ускоряване на прехода към зелена енергия.

"Електричеството и водородът ми се струват по-обещаващи, отколкото нов газопровод", допълни Льо Мер.

Тази седмица министърът на енергетиката на Испания разкритикува нежеланието на Франция да подкрепи проект за изграждане на трета газова връзка между двете страни, за да се намали зависимостта на Европа от руския газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във