Банкеръ Daily

Свят

Франция вероятно ще отложи смекчаването на локдауна

Франция вероятно ще трябва да отложи отмяната на някои от карантинните ограничения, както се предвиждаше идната седмица, след като спадът на новите случаи на заразяване с коронавируса зацикли. Тази негативна промяна се свързва с разрешението да бъдат отворени много магазини в края на миналия месец, съобщиха два неназовани правителствени източника, цитирани от Ройтерс.

Поставената от президента Еманюел Макрон цел да се сведе дневният ръст на заразените до 5000, за да се замени локдауна с вечерен час, се оказа недостижима. Това би позволило отваряне на кината и музеите, а хората да престанат да попълват досадните декларации къде отиват при всяко излизане от дома си.

Друго от условията бе тежко болните в интензивни отделения да спаднат под 3000. То може и да бъде изпълнено, но броят на новите случаи зацикли между 10 и 12 хиляди дневно, което "не е добра новина", каза главният здравен инспектор в страната Жером Саломон.

Друг правителствен източник свърза зациклилия спад на новозаразените с отварянето на магазините на 28 ноември в навечерието на Черния петък на големите търговски намаления. Той предупреди хората да не се самоуспокояват. "Няма да можем да достигнем целите, които очаквахме, до 15 декември, за да въведем обещаните облекчения", призна той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във