Банкеръ Daily

Свят

Франция: Великобритания не бива да изнася политическата си криза в Европа

Натали Лоазо

Великобритания не бива да изнася политическата си криза в Европа, заяви днес Натали Лоазо, ръководителка на предизборната кампания на партията "Република, напред!" на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Ние уважаваме британците. Молим ги да ни позволят да продължим напред по нашия собствен път, а междувременно отправяме молба Великобритания да не изнася политическата си криза в Европейския съюз", каза Лоазо пред радио Ер Те Ел.

Британският премиер Тереза Мей обяви вчера новото си предложение по въпроса с излизането на Великобритания от Европейския съюз, като то предвижда възможност за парламентарно гласуване дали да има втори референдум за Брексит.

Лоазо подчерта, че е работа на Великобритания да реши дали иска да продължи с Брексит, или да организира нов референдум.

С вчерашното си предложение, имащо за цел спасяването на сделката й за Брексит, премиерът Тереза Мей склони глава пред опонентите си, пише вестник "Дейли телеграф". То съдържа всичко, което иска (но което най-вероятно ще отхвърли при гласуване) Лейбъристката партия: временно оставане в митническия съюз, гарантиране на защитата на околната среда и правата на работниците. За да бъде предложението още по-приятно, в него бе включена и възможността за парламентарно гласуване дали да бъде проведен втори референдум за Брексит. Утре е денят на европейските избори и ако някои поддръжници на Консервативната партия все още се колебаеха дали да гласуват за Партията на Брексит, то Мей разсея съмненията им, изтъква "Дейли телеграф".

Предложението на Тереза Мей британският парламент да гласува дали да има втори референдум за Брексит е капан, пише Шон О'Грейди за вестник "Индипендънт". Предложението за нов парламентарен вот по този въпрос звучи като фантастика. То всъщност е поредният опит на Мей да осуети взимането на окончателно решение за Брексит. В момента в парламента няма достатъчна подкрепа за втори референдум и подобно предложение вероятно ще бъде отхвърлено, а Мей знае това, отбелязва О'Грейди.

Вчерашното предложение на Тереза Мей за Брексит не бе нито "ново", нито дръзко. То ще се превърне в поредния й провал, пише експертът Том Кибаси за вестник "Гардиън". Като се тръгне от митническия съюз и се стигна до правата на работещите, не се наблюдава никаква промяна, т.е. не се очаква предложението на премиера да спечели подкрепата на депутатите. Най-забележителното в предложението бе обявената възможност за парламентарно гласуване за втори референдум за Брексит, посочва Кибаси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във