Банкеръ Daily

Свят

Франция строи още ядрени реактори, Турция - две нови централи

Макрон обясни, че тази стъпка е необходима, за да се запази цената на енергията в "разумни" граници.

Франция обяви, че ще поднови изграждането на ядрени реактори, за да гарантира енергийната си независимост и да задържи цените под контрол. Президентът Еманюел Макрон увери, че страната ще продължи да развиваи  възобновяеми източници на енергия.

Енергийната криза обаче промени настроенията в Париж само пет месеца преди президентските избори. Макрон добави, че тази стъпка е необходима, за да се запази цената на енергията в "разумни" граници. Той не съобщи подробности, но се очаква неговото правителство да обяви през идните седмици изграждането на до шест нови реактора.

В началото на управлението си Макрон заяви намерение да затвори 14 реактора, както и да намали дела на ядрената енергетика в енергийния микс на Франция от 75% на 50% до 2035 г. До този момент страната беше бастион на ядрената енергия в Европа, но трагедията във Фукушима през 2011 г. доведе до промяна в нагласите. Сега обаче обществените и политическите настроения се менят и френският президент обеща инвестиции от 1 млрд. евро за малки модулни реактори и други технологии.

През октомври Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия.  Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана във френския ежедневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

Междувременно Турция ще започне подготовка за втора и дори за трета атомна електроцентрала. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"След централата "Аккую" бързо ще започнем подготовки за втора и дори трета атомна електроцентрала. Всеки, който има поне минимална чувствителност  по отношение на икономическата независимост на Турция и благоденствието на турския народ, няма как да се противопостави на атомната енергетика. Ако не предателство, то е най-малкoто нехайство да се казва, че Турция не бива да възползва от атомната енергетика, при положение, че в света функционират 443 атомни електроцентрали в 32 страни, коментира Ердоган.

Нa плoщaдкaтa нa AEЦ „Aккую“ в Турция прoдължaвa мaщaбнoтo cтрoитeлcтвo нa три oт чeтиритe плaнирaни eнeргoблoкa. 12 000 души рaбoтят в мoмeнтa, кaтo нaд 80% oт тях ca турcки грaждaни. Брoят нa зaeтитe нa cтрoитeлнaтa плoщaдкa щe ce увeличи oщe cлeд пoлучaвaнeтo нa лицeнз зa cтрoитeлcтвoтo нa чeтвърти eнeргoблoк дo крaя нa гoдинaтa. Прeз cлeдвaщитe двa мeceцa щe бъдe рeaлизирaн oщe eдин вaжeн eтaп oт изгрaждaнeтo нa първaтa AEЦ в Турция - зaвaрявaнe нa мaгиcтрaлния циркулaциoнeн тръбoпрoвoд нa рeaктoрa нa първи eнeргoблoк. Прeз cлeдвaщaтa гoдинa ce oчaквa дa бъдe инcтaлирaн кoрпуca нa рeaктoрa нa втoри eнeргoблoк.

Проектът за изграждане на първата турска АЕЦ "Аккую" се осъществява от компанията "Аккую нуклеар" /над 99 процента от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом/ въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г.

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във