Банкеръ Daily

Свят

Франция спира добива на нефт и природен газ от 2040 година

Френският парламент окончателно прие закон за прекратяване на добива на петрол и природен газ във Франция от 2040 г., предаде Франс прес.

За да конкретизира обещанието на президента Еманюел Макрон "да извади Франция от изкопаемите горива" (петрол, газ, въглища), законът предвижда повече да не се издават разрешителни за експлоатиране на петрол и газ, а съществуващите концесии за добив няма да се подновят след 2040 г.

"Пише се краят на изкопаемите горива, а парламентът пише първата му страница", изрази задоволство министърът на екологичния преход Никола Юло след гласуването. Той добави, че текстът трябва да бъде придружен от заложени цели за намаляване на потреблението на изкопаеми горива.

Недоволство у неправителствените организации предизвика приемането на две изключения в закона. Първо, производството ще може да продължи и след 2040 г., ако компанията, притежаваща разрешително, не е покрила разходите си по предварителни проучвания. Второ, ще може да продължи добивът на сяра в Лак, Югозападна Франция. 

Междувременно рейтингът на френския президент Еманюел Макрон отново надхвърли 50 процента, показва публикувано днес социологическо проучване.

Неговата популярност достигна в началото на декември над 50 процента за пръв път от избирането му за президент, а новото социологическо проучване, проведено в понеделник и вторник, показва, че президентът има 52 процента рейтинг на одобрение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във