Банкеръ Daily

Свят

Франция спира да плаща за лечение с хомеопатия

Френската здравна система вече няма да плаща за лечение с хомеопатия. Здравният министър Агнес Бизан обяви, че здравното осигуряване вече няма да възстановява пари, похарчени за алтернативно лечение на гражданите от 2021 г.

До налагането на тази мярка се стигна след публикуване на обстоен анализ на Службата за контрол на системата на здравеопазването, която установи, че хомеопатичното лечение не дава добри резултати. Експертите са анализирали широк спектър от заболявания и е установено, че те не се повлияват от хомеопатичното лечение. Френските академии по медицина и фармация поискаха държавата да спре да финансира неконвенционални лекарства и университетите да не дават дипломи по хомеопатия. Според техни собствени проучвания хомеопатията е възможно да има плацебо ефект, но няма данни да е ефективно лечение. Социалната система на Франция, която има сериозни финансови проблеми, плаща 130 млн. евро за хомеопатични лекарства всяка година от общо 19.9 млрд. разходи за медикаменти. Затова здравните власти решиха, че първата стъпка ще е намаляването на сумата, която подлежи на реимбурсиране.

Хомеопатията е метод на алтернативната медицина. Нейният основоположник през 1796 г. е Самуел Ханеман. Основният принцип е „Подобното се лекува с подобно“. За производството на хомеопатични лекарства се използват майчини тинктури с екстракти от различни растения, животински продукти и минерали. От тях се приготвя силно разредена форма на веществото, причиняващо симптомите на съответната болест. В готовото хомеопатично лекарство изходната тинктура не се съдържа физически. Разреждането се прави чрез енергично разтърсване на разтвора. В някои страни като Германия и Франция използването на хомеопатията се финансираше от здравните каси. Други държави като Русия и Австралия обаче я обявиха за псевдонаука, от която няма полза.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във