Банкеръ Daily

Свят

Франция смята да допринесе за признаването на арменския геноцид

Едуар Филип

Франция възнамерява да допринесе за признаването на арменския геноцид като престъпление срещу човечеството и няма да се повлияе от никакви лъжи, заяви премиерът Едуар Филип в днешното отбелязване на този геноцид в Париж, предаде Франс прес.

От 2001 г. Франция публично признава арменския геноцид от 1915 г., припомни Филип, който ръководеше церемониите в присъствието на представители на френската държава и дипломати.

През февруари президентът Еманюел Макрон се ангажира 24 април да е ден за годишно възпоменание на геноцида. С учредяването на този ден "Франция възнамерява да допринесе за признаването на арменския геноцид като престъпление срещу човечеството, престъпление цивилизацията", заяви Едуар Филип.

"Франция няма да се впечатли от никакви лъжи, от никакъв натиск. Стремим се към историческата правдивост и помирението", добави той.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми тези, които "поучават Турция за арменския геноцид", по-специално Франция, която той обвини, че е виновна за геноцида в Руанда.

От април 1915 до юли 1916 г. милион и половина арменци са избити в Османската империя, припомни Филип.

Той спомена в тази връзка неотдавнашните кървави атентати в Шри Ланка и Нова Зеландия и изрази съжаление, че "мъже, жени и деца са нападани и убивани заради това, което са вярвали, заради това, което са били".

Филип подчерта, че Париж следи "особено бдително съдбата на християните на Изток, чието съществуване и цивилизация са подложени на множество атаки".

Facebook logo
Бъдете с нас и във