Банкеръ Daily

Свят

Франция ще запази контингента си в Ирак, дори ако САЩ се изтеглят

Ние ще останем там, докато там има терористи или докато иракчаните не поискат това, заяви Макрон.

Франция ще запази своя военен контингент в Ирак, дори ако САЩ напълно се изтеглят от страната, обяви в неделя френският президент Еманюел Макрон.

"Ние ще останем там, докато там има терористи или докато иракчаните не поискат това", каза френският лидер в интервю за телевизионния канал TF1 . "Ние не зависим от присъствието на американските войски. Ако САЩ решат да напуснат напълно, ние няма да зависим от това решение и ще останем на страната на иракчаните", подчерта той.

Според Макрон все още е „твърде рано да се каже какво ще правят САЩ“. „Може би те ще променят естеството на присъствието си, но не мисля, че ще напуснат“, каза президентът и добави, че "френската армия е представена от специални сили от самото начало" на операцията в Ирак. Макрон припомни също, че Франция "е загубила свои войници в битки в Ирак“.

Много дипломати и политици обвиниха САЩ за ситуацията в Афганистан, след като започна изтеглянето на американските войски. Притесненията са това да не се случи и в други страни.  Според президента Джо Байдън "хаосът е бил неизбежен". 

"Не знам как можеше да се избегне. Лидерът на афганистанското правителство се качи на самолет, излетя и отиде в друга страна, а обучените от САЩ афганистански войски изоставиха екипировката и си побегнаха.Така че въпросът от самото начало беше дали ще решим да напуснем в указания от нас срок, дали удължаваме до 1 септември, или изпращаме значително повече войски в страната?", добави Байдън.

" Алтернативата на изтеглянето беше ескалация, след като предишният президент Доналд Тръмп постигна споразумение, че ще се изтеглим до 1 май", напомни той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във