Банкеръ Daily

Свят

Франция ще удължава карантинните мерки, границите остават затворени

Френският премиер Едуар Филип заяви вчера вечерта по телевизия Те Еф 1, че се очаква ново удължаване на карантинните мерки, наложени заради коронавируса, пише френският в. "Фигаро".

Освен това се очаква отлагане на матурите и местните избори, добави премиерът, като посъветва французите да не пътуват по повод Великден. Той съобщи и частични данни, според които коронавирусът е причинил смъртта на най-малко 884 пациенти на френски старчески домове - първият случай, в който се обявяват данни от тези учреждения. Починалите в тях трябва да бъдат добавени към 4503-те починали от началото на предишния месец в болниците.

Филип обеща също, че Париж няма да повиши данъците, за да покрие разходите, направени във връзка с епидемията.

Броят на починалите от COVID-19 във Франция се увеличи вчера с 471 нови смъртни случая в болници. Така общо от началото на заразата са умрели 4503 души, но към тях трябва да се прибавят най-малко 884 души, починали в старчески домове, предаде Франс прес.

Затова общият брой на жертвите на коронавируса в страната е най-малко 5381.

Досега властите съобщават само броя на пациентите, починали във френски болници.

Тези първи данни от старческите домове обаче са частични и събирането им не е консолидирано, каза Жером Саломон, генерален директор на националната здравна служба на Франция.

В страната са хоспитализирани 26 000 души, от които 6399 са в реанимация.

Франция уведоми Европейската комисия, че ще продължи контрола по границите си до 30 октомври. Той бе въведен първоначално след джихадистките атентати на 13 ноември 2015 г. и се удължава на всеки шест месеца. Този път в мотивите си за удължаването на контрола обаче Франция изтъква и здравните причини, свързани с пандемията.

Общо 15 държави от Шенгенското пространство върнаха контрола върху границите си заради епидемията от COVID-19.

Френските граждани скоро ще могат да декларират причините, поради които напускат дома си по време на карантината, чрез онлайн формуляр, каза вътрешният министър Кристоф Кастанер, цитиран от ДПА.

Новината е добра за много хора, които нямат принтер у дома си и сега са принудени да преписват на ръка дългата декларация с разточителна правна терминология.

Кастанер каза пред в. "Паризиен", че онлайн формулярът ще генерира QR код , който полицейските патрули ще могат да сканират, без да рискуват здравето си, като пипат чужди телефони.

Гражданите могат да напускат домовете си само за работа, за купуване на неща от първа необходимост, за гледане на деца, за ходене при лекар или за спортуване по единично близо до домовете си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във