Банкеръ Daily

Свят

Франция ще подкрепи Кьовеши за Европейски главен прокурор

Франция ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за първи главен прокурор на Европейския съюз, съобщи "Политико".

"Френското правителство ще информира Съвета на ЕС в близко бъдеще за решението да подкрепи Лаура Кьовеши", заяви Дачиан Чолош, румънски евродепутат, който е лидер на либералната група на "Обнови Европа" в Европарламента, като уточни, че се позовава на "актуална информация". "Надявам се, че това ще отвори пътя за решение в тази посока", заяви Чолош във вторник пред репортери в Страсбург.

Френски служител, близък до Макрон, потвърди, че Париж планира да подкрепи Кьовеши, която в Румъния си е изградила име на борец против корупцията.

Досега Франция подкрепяше своя кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер. В неотдавнашно интервю за "Политико" той увери, че няма намерение да се оттегли от надпреварата. В същото време обаче той е водещ кандидат за висш пост във Франция.

Говорител на френската дипломатическа мисия в ЕС заяви: "Засега не мога да потвърдя нищо по отношение на Бонер".

Кьовеши и Бонер бяха последните двама кандидати за новия пост на Европейски главен прокурор, която се създава за борба с измамите и други престъпления, засягащи бюджета на ЕС. До момента Кьовеши имаше подкрепата на Европейския парламент, докато Бонер бе предпочитаният кандидат на Съвета на ЕС, където всяко правителство на страна от ЕС има свой представител.

Остава неясно дали Кьовеши ще получи поста дори и с подкрепата на Франция. Тя няма подкрепата на румънското правителство, а други страни също могат да се противопоставят на нейната кандидатура. Кандидатите за поста обаче имат статута на индивидуални кандидати, а не на представители на страните си, така че не е задължително да имат подкрепата на правителствата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във