Банкеръ Daily

Свят

Франция се връща към извънредно положение с вечерен час в Париж

Франция обяви извънредно положение и вечерен час за Парижкия регион и 8 големи градове заради усложнената ситуация с COVID-19 в страната.

Мерките се въвеждат от събота, 17 октомври. Вечерният час е въведен за четири седмици, съобщи френският президент Еманюел Макрон.

Забранява се излизането от дома между 21:00 и 6:00 часа сутринта в столицата Париж и околните населени места, както и в Гренобъл, Лил, Лион, Екс-ан-Прованс и Марсилия, Монпелие, Руан, Сент Етиен и Тулуза.
 
Нарушителите ще се наказват с глоба от 135 евро, уточни държавният глава.
 
На семейни събирания да няма повече от шест души, изключенията са за големите семейства, а пътуванията трябва да са по уважителни причини, препоръча френският президент.
 
Според Макрон Франция не е изпуснала контрола над вируса, но ситуацията е тревожна.
 
През последната седмица в страната бяха отчетени на три пъти над 20 000 заразени за денонощие.

Френското правителство също предприе мерки за възстановяване на извънредното положени в опит да ограничи нарастването на коронавирусните инфекции в цялата страна. Беше издадена официална правителствена заповед, в която се подчертава, че пандемията е катастрофа за общественото здраве, която застрашава благосъстоянието на цялото население. Извънредното положение е правна рамка, позволяваща на правителството да вземе по-строги мерки в борбата с разпространението на инфекциите.

Макрон обеща допълнително подпомагане за икономиката и за бизнеса, засегнат от новите ограничения - театри, кина, заведения, клубове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във