Банкеръ Daily

Свят

Франция се сбогува с Жак Ширак

Французи и хора от цял свят  отдават последна почит към бившия френски президент Жак Ширак. Тленните му останки са изложени за общонародно поклонение в Дома на инвалидите в Париж. Това е мястото, където са погребани прочути френски държавници, сред които и Наполеон Бонапарт.  Ширак умря на 86 години в родния си Париж на 26 септември. 

Там около 14 часа ще пристигне кортежът с тленните останки на бившият френски държавен глава. По желание на семейството му ковчегът на Ширак ще бъде изложен за поклонението в предверието на катедралата в Дома на инвалидните. Така всеки един гражданин на Франция да си вземе последно „сбогом” с един от най-популярните и обичани президенти на страната. Официалната част на погребалната церемония ще бъде утре. Очаква се на нея да присъстват над 30 държавни глави на страни от целия свят, сред които и Владимир Путин. В понеделник след обед Жак Ширак ще бъде погребан в семейната гробница в „Монпарнас” до дъщеря си Лоранс.

Ширак е бивш кмет на Париж и бивш министър-председател и президент на Франция. Той става активист, а по-късно и лидер на десните голистки партии. Играе важна роля в президентските кампании на Шарл дьо Гол през 1965 г. и Жорж Помпиду – 1969. От 1972 г. е министър на селското стопанство при премиера Пиер Месмер. След смъртта на Помпиду подпомага президентските избори на Жискар д'Естен и е назначен за министър-председател (1974 – 1976). От 1977 до 1995 г. е кмет на Париж. През този период е замесен в редица корупционни скандали, но поради имунитета му те остават неизяснени. Повторно става министър-председател след парламентарните избори през юни 1986 г., като съвместява двете длъжности – премиер и кмет. Следва либерална политика, по подобие на Рейгън в САЩ и Тачър във Великобритания. През 1988 г. президентът Франсоа Митеран разпуска Националното събрание и Жак Ширак престава да бъде министър-председател.

Ширак печели президентските избори през 1995 г. През 2000 г. мандатът на президента е определен на 5 години, изравнен е с този на депутатите от Националното събрание. През 2002 г. отново печели президентските избори. През 2007 г. е сменен от Никола Саркози.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във