Банкеръ Daily

Свят

Франция се надява да ваксинира 50 млн. души до края на август

Френското правителство "има всички основания да бъде оптимист" относно целта си да предостави на 50 милиона души поне една доза от ваксина срещу Covid-19 до края на август, заяви в петък говорителят на кабинета Габриел Атал. Той добави, че миналата седмица са били приложени над 4,3 милиона дози, от които 2,5 милиона като първи дози, предаде БНР.

Габриел Атал също така каза, че броят на хоспитализираните хора с коронавирус нараства в резултат на четвъртата вълна на пандемията със 712 новоприети през последните 24 часа.

Той подчерта, че степента на ваксинация ще гарантира, че вълната няма да залее болниците, но предупреди, че процентът на инфекцията остава на високо равнище без гаранция за спад.

Конституционният съвет на Франция одобри вчера, макар и с някои резерви, новото законодателство за борба с пандемията от коронавируса. Съветът постанови, че новият закон, изискващ хората да представят здравен пропуск, за да посещават ресторанти, барове и някои други обекти, и задължаващ здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, до голяма степен съответства на конституцията.

Той обаче определи като противоконституционно да се уволняват работници заради отказ да се ваксинират, както и да се налага задължителна карантина с проверки на хора, дали положителен резултат за вируса. "Съветът признава, че предвидените мерки могат да ограничават личните свободи, но те са оправдани от гледна точка на предвидената в конституцията защита на здравето", се казва в решението.

Според него "разширяването на действието на здравния пропуск е одобрено, с изключение на ситуациите, при които това може да служи за възпрепятстване на достъпа до медицинска помощ".
"Този документ ще действа в новата форма от понеделник", заяви съветът. Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал е вируса или има отрицателен тест.

През юли законът беше предложен от правителството и приет от парламента. Някои парламентаристи обаче призоваха Конституционния съвет да даде оценка на мерките от гледна точка на основните права и свободи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във