Банкеръ Daily

Свят

Франция призова Иран да се придържа към ядрената сделка

Франция призова Иран да се откаже от решението си да спре да изпълнява още една част от своите задължения по ядреното споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс. 

"Обявеното днес от Иран намерение да увеличи капацитета си за обогатяване на уран противоречи на споразумението от Виена, което строго ограничава дейностите в тази област", каза на редовен брифинг говорителка на френското външно министерство. "С партньорите ни очакваме докладите на МААЕ за обявените от Иран намерения и действия", заяви тя.

Говорителката допълни, че Франция остава ангажирана със споразумението, и призова Иран изцяло да спазва задълженията си и да сътрудничи на МААЕ както по ядреното споразумение, така и във връзка с другите си задължения в ядрената област.

Запазването на ядреното споразумение с Иран е все по-трудно, но правим всичко по силите си, за да може то да оцелее. Става дума за сигурността на света, не само на региона и на Европа. Това заяви днес говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Очакваме доклад от Международната агенция за атомна енергия. Това е единствената институция за независима оценка, добави говорителят по повод днешните съобщения на Техеран за допълнително отдалечаване от постигнатите договорености с международната общност.

ЕС поддържа прилагането на споразумението, въпреки оттеглянето на САЩ от договореностите. Призоваваме иранската страна да прекрати нарушенията и да се въздържа от следващи мерки, които подкопават цялостното приложение на ядрената сделка, заяви говорителят.

По неговите думи ЕС е загрижен от днешното изявление на иранския президент Хасан Рохани. Рохани предупреди за предстоящо от утре възобновяване на обогатяването на уран в завода във Фордо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във