Банкеръ Daily

Свят

Франция приветства решението на G20 за международна данъчна реформа

Френският министър на икономиката, финансите и възстановяването Брюно льо Мер приветства съгласието за международна данъчна реформа, постигнато на срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки на Групата на двадесетте (G20) във Венеция, съобщава агенция Франс прес.

"Срещата на шефовете на финансовите министерства на G20 беше решаваща", се казва в писменото изявление на льо Мер. Той призовава за "ефективно реализиране на реформата до 2023 година" и напомни, че тя предвижда въвеждане на 15% данък върху доходите на големите корпорации.

По време на срещата си във Великобритания на 5 юли, финансовите министри от Групата на седемте (G7) се споразумяха за въвеждането на глобален данък върху печалбите на големите корпорации в размер не по-нисък от 15 процента.

Вторият елемент от тази договореност е реформата в териториалния принцип на данъчното облагане. Транснационалните компании ще плащат този данък в държавите, където печелят от продажбите на стоки и услуги, а не където са регистрирани. Промяната е насочена предимно срещу световните IT-гиганти - Facebook, Google, Apple, Amazon и т.н. Целта е създаването на такива условия, при които технологичните компании няма да могат да прехвърлят печалбата в юрисдикции с по-благоприятно данъчно облагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във