Банкеръ Daily

Свят

Франция приема закони против фалшивите новини по време на изборите

Националното събрание на Франция

Националното събрание на Франция одобри въпреки критики от страна на опозицията два закона за борба с дезинформацията по време на предизборни кампании, предаде ДПА.

Президентът Еманюел Макрон обеща приемането на тези закони на фона на ширещите се в Западна Европа опасения, че руски медии и подкрепяни от Русия акаунти в социалните мрежи поддържат популистките сили по време на избори.

Новият закон дава право на съдиите да задължават преди избори интернет доставчиците да премахват "неверните или заблуждаващи твърдения и обвинения", които биха могли да повлияят на изборите, ако бъдат разпространени в интернет.

По-големите интернет фирми ще трябва да предоставят и пълна информация за всеки рекламодател, разпространяващ съдържание, свързано с въпроси, засягани в обществения дебат преди избори.

Законът дава също на медийните регулатори по-широки права да отказват или анулират лицензи на радио или телевизионни канали, които са собственост или са под влияние на чужди правителства.

Макрон, който е проевропейски либерал, и преди е критикувал руските медии "Спутник" и Ер Те като оръдия за пропаганда - нещо, което те отричат.

Центристката партия на Макрон и нейните съюзници във вторник използваха мнозинството си в долната камара, за да приемат законите, а десницата и левицата гласуваха "против".

Вотът отмени решението на консервативно настроения Сенат, който отхвърли предложенията, заявявайки, че те вероятно ще бъдат неефективни, а в същото време ще застрашат свободата на словото. "При всички избори навсякъде по света дезинформацията се разпространява широко и бързо чрез социалните медии", заяви пред депутатите министърът на културата Франк Ристер преди вота и добави: "Тя подкопава свободата на всеки гражданин да си съставя мнение. Размива границата между истината и лъжата и подрива доверието в информацията. Тя изопачава честността на изборите и дестабилизира демокрацията".

Но опозицията в лицето на левицата и десницата изрази резерви към закона.

По време на миналогодишната президентска надпревара във Франция между Макрон и дясната популистка Марин Льо Пен тогавашният външен министър Жан-Марк Еро заяви, че кампанията на Макрон е станала жертва на хакерски атаки, идващи от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във