Банкеръ Daily

Свят

Франция прие закон за премахване на езика на омраза от интернет до 24 часа

Френските парламентаристи гласуваха днес законопроект, който задължава онлайн платформите да заличават езика на омраза от техните услуги в рамките на 24 часа от момента, в който съответното съдържание е определено като крайно обидно или насаждащо омраза, съобщава Франс прес.

Законопроектът предвижда, че технологичните гиганти, включително "Фейсбук" и компанията-майка на "Гугъл" - Alphabet, могат да бъдат глобени с до 4% от техните глобални приходи, ако не спазват закона, който забранява всякакъв вид речева атака срещу човешкото "достойнство", включително расизма, хомофобията, атаките срещу религия, инвалидност и други.

През миналия месец "Фейсбук" се съгласи да предостави на френските власти данни за използване на език на омразата в своите платформи.

Германия вече разполага със закон срещу онлайн езика на омразата, според който технологичните компании могат да бъдат глобени до 50 милиона евро, освен ако не изтрият "незаконната" реч на омразата.

По-рано тази седмица германските оторизирани власти съобщиха, че вече са наложили и първата глоба на "Фейсбук" от 2 милиона евро по закона, предназначен за борба с езика на омразата.

Също днес Долната камара на парламента на Франция одобри и въвеждането на данък от 3%, който ще трябва да плащат на френската хазна технологични интернет гиганти като "Амазон" (Amazon), "Гугъл" (Google) и "Фейсбук" (Facebook).

Facebook logo
Бъдете с нас и във