Банкеръ Daily

Свят

Франция прие правилник за по-строго облекло на депутатите

Франсоа Рюфен предизвика раздразнението на колегите си

Франция прие правилник за облеклото и поведението на депутатите след прояви, целящи медиен ефект, на представители на радикалната левица, разкритикувани от депутати от партията на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

В началото на декември депутатът Франсоа Руфен от партия "Непокорна Франция" участва в заседание на долната парламентарна камара, облечен в зелена тениска от екипа на любителски футболен отбор от района си.

Преди това депутати от същата партия, оглавена от обичащия провокациите Жан-Люк Меланшон, привлякоха вниманието, като размахваха в парламента трудовия кодекс в знак на протест срещу реформирането му, или пък консерви и пакети с макарони за по 5 евро - сумата, с която правителството иска да намали жилищното подпомагане.

Председателят на Националното събрание Франсоа дьо Рюжи от президентската партия "Република напред" разкритикува тези прояви като пиар акции.

По негово предложение бюрото на събранието, съставено от 22-ма депутати от всички партии, промени "общите си инструкции".

То обяви, че облеклото на депутатите в парламента трябва да остане неутрално и да се придържа към деловия стил. Показното носене на всякакви религиозни символи, на униформа, лого, търговски послания или лозунги с политически характер вече ще е забранено, посочи в комюнике председателството на Националното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във