Банкеръ Daily

Свят

Франция прекрати карантината, но остави ограниченията преди Коледа

Франция разхлаби предпазливо днес карантинните си мерки преди Коледа, за да се избегне нов пик на заразяванията с коронавирус в периода на празниците, предаде Франс прес.

Премиерът Жан Кастекс предложи на родителите да не пращат децата си на училище в четвъртък и петък, преди коледната ваканция, за да се ограничат рисковете от предаване на вируса няколко дни по-късно.

"Винаги, когато е възможно, особено ако ще посрещате на Коледа хора от уязвими групи, недейте да закарвате децата си на училище в четвъртък и петък", заяви Кастекс по радио Европа 1.

Той също така препоръча доброволна карантина в продължение на една седмица преди събиранията на роднини и приятели в края на годината.

Днес Франция официално прекрати втората си карантина, която се заменя от полицейски час от 20 ч. до 6 ч. местно време (19 ч. до 5 ч. по Гринуич). Театрите, киносалоните и музеите обаче остават затворени.

Премиерът Кастекс не е оптимист що се отнася до отварянето на кафенетата, баровете и ресторантите, като заяви, че не може да гарантира, че те ще започнат да приемат клиенти на 20 януари, както се предвиждаше първоначално.

Културният сектор обяви за днес редица протести срещу тези решения, а вчера в Париж протестираха хиляди хотелиери и ресторантьори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във