Банкеръ Daily

Свят

Франция предлага на Западните Балкани привилегировано партньорство вместо членство в ЕС

Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с отделни страни от Западните Балкани да им се предложи привилегировано специално партньорство вместо пълноправно членство в ЕС, съобщава вестник "Независне новине" от Баня Лука.

Предложението предвижда на тези страни от Западните Балкани да се предложи финансова помощ, специални пакети за достъп до европейските пазари и други предимства в замяна за "тих отказ" от пълноправно членство в ЕС.

Франция се намира под натиск от европейските партньори на срещата на ЕС на високо равнище през март догодина да се откаже от твърдата си позиция и да одобри дата за започване на преговори със Северна Македония и Албания, а всички останали проблеми да се решават с отварянето на преговорите.

Затова изборите в Северна Македония са насрочени за април - за да се види дали през март все пак ЕС ще одобри продължаване на процеса на присъединяване, отбелязва вестникът.

Припомня се, че преди десетина години Германия направи подобно предложение на Турция, като й обеща "привилегировано партньорство" вместо членство, но тогава това бе разбрано като елегантен начин за отказ от приемане на страната в ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан междувременно отново остро разкритикува отрицателната позиция на Франция и отказа на европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Той заяви, че последиците за двете страни и региона могат да бъдат катастрофални, цитира МИА.

Хан каза в интервю за австрийската агенция AПA, че отрицателното решение на лидерите на ЕС поставя въпроса дали това е постоянно вето от страна на Франция за разширяването.

„Честно казано след решението на Съвета на ЕС, ние сме безпомощни. Трябва да се има предвид обаче, че 25 държави са се ангажирали да започнат преговори“, посочва Хан, критикувайки принципа на единодушното вземане на решения в Съвета на ЕС, който многократно е намирал за неефективен.

Хан припомни, че френският президент Еманюел Макрон иска ЕС да осъществи вътрешни реформи, подкрепени преди това от някои други страни. Но според еврокомисаря това може да стане паралелно с процеса на присъединяване на страните кандидатки.

„И едното, и другото, ще продължат с години и ако следваме линията на Макрон и вървим едно след друго, на практика това би означавало, че перспективата за членство в ЕС може да стане реалност след 30 години. И това не би било нито перспектива, нито тласък за реформи“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във