Банкеръ Daily

Свят

Франция прави агенция за борба с фалшивите новини

Агенцията ще наеме до 60 души, които ще следят съдържанието в интернет.

Френските власти обявиха план за изграждане на агенция, която да се бори с дезинформацията от чужбина и фалшивите новини, които биха могли да навредят на държавата, съобщава АФП.

Това се случва в момент, когато страната започва подготовка за президентските избори, насрочени за следващата година. Агенцията, която ще бъде под ръководството на Бюрото за национална сигурност, ще наеме до 60 души, които ще следят съдържанието в интернет.

Говорител на френското правителство поясни, че тя няма да има разузнавателни функции, а дейността ѝ ще се контролира от междуинституционална етична комисия.

По време на последните президентски избори във Франция, групировки, свързани с Русия, бяха обвинени в мащабна хакерска атака срещу партията на президента Еманюел Макрон, който се надви на балотаж крайнодясната Марин льо Пен.

В края на март компанията Гугъл, подразделение на Алфабет, обяви, че ще дари 25 млн. евро в новосъздадения фонд "Европейски медии и информация" за борба с фалшивите новини. Това става на фона на критиките, че технологичните гиганти не правят достатъчно, за да разобличават дезинформацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във