Банкеръ Daily

Свят

Франция поиска от Иран незабавно да се откаже от надвишаването на обогатения уран

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Иран незабавно да се откаже от решението си да надвиши предвидения в иранското ядрено споразумение лимит на запасите от обогатен уран, предаде ДПА.

Иран трябва също така да се въздържа от каквито и да било други мерки, които биха били в нарушение на подписаното през 2015 г. споразумение, се казва в изявление на Елисейския дворец.

Международната асоциация за атомна енергия (МААЕ) съобщи вчера, че Иран е надвишил допустимия от споразумението лимит на запасите от обогатен уран. Макрон заяви, че с тревога следи случващото се.

Китай изрази съжаление за допуснатото от Иран нарушение на споразумението, но посочи, че причината за напрежението е кампанията на Съединените щати за оказване на натиск върху Техеран, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза днес пред журналисти, че Пекин ще продължи да изпълнява иранското ядрено споразумение и призова страните по него да проявят сдържаност, за да бъде сделката съхранена.

Русия призовава Иран да прояви сдържаност във връзка със ситуацията около ядрената сделка и да изпълнява ключовите й положения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Призоваваме иранските си колеги да проявят сдържаност и в никакъв случай да не се поддават на емоциите. Европейските си колеги призоваваме да изпълнят обещанията си и задълженията си, като направят така, че създаденият от тях механизъм да стане наистина ефективен, и да гарантират правата на Иран във връзка с резолюцията на ООН в сферата на търговско-икономическите връзки", каза Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във