Банкеръ Daily

Свят

Франция подкрепя санкции срещу Турция заради сондажите около Кипър и Гърция

Франция подкрепи днес призивите на Кипър Европейският съюз да обмисли въвеждането на санкции срещу Турция, ако нейното правителство не прекрати проучванията в източната част на Средиземно море в райони, смятани от Гърция и Кипър за техни изключителни икономически зони, предаде Асошиейтед прес.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че санкциите би трябвало да бъдат сред мерките, които Европейският съюз трябва да обсъди, ако Турция продължи "да заплашва сигурността и суверенитета на страни членки на ЕС".

"Ние вярваме, че ЕС трябва да е готов да активира всички достъпни инструменти и със сигурност ще прибегне към санкции, ако нещата не се развият в положителна насока", каза Бон след разговор с кипърския външен министър Никос Христодулидис в Никозия.

Очаква се лидерите на ЕС да се срещнат в близките дни, за да обсъдят как да отговорят на отказа на Турция да изтегли сондажните си кораби, които, ескортирани от военни кораби, правят проучвания в Източно Средиземно море в зона, която Гърция смята за свой континентален шелф. Спорът засили военното напрежение между двете съюзнички в НАТО.

Напрежението спадна миналата седмица, когато гръцки и турски представители проведоха разговори и Турция временно изтегли изследователския си кораб. Анкара обаче продължи срока на проучванията си за газ на югоизток от Кипър до средата на октомври.

Турция не признава Република Кипър, която е членка на ЕС, и твърди, че има право да прави проучвания в Източното Средиземноморие и да защитава своите права и правата на кипърските турци върху залежите около острова.

Кипърските власти заявиха, че ЕС не трябва да прилага "двойни стандарти", като въвежда санкции срещу Беларус заради изборни злоупотреби и полицейска бруталност, а да избягва санкции срещу Турция заради нейни проучвания в ущърб на страни членки на ЕС.

Бон каза, че ЕС не може да приеме турските действия и че Франция се е "ангажирала" да разреши въпроса, като същевременно е засилила военното си присъствие в Източното Средиземноморие в подкрепа на партньорите си от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във