Банкеръ Daily

Свят

Франция планира масова ваксинация между април и юни

Франция планира между април и юни догодина да проведе кампания за масова ваксинация срещу коронавируса след първи етап, при който ще бъдат ваксинирани най-уязвимите граждани, обяви днес президентът Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александер де Кро, предаде Франс прес.

Макрон планира в началото на 2021 г. първа кампания, предназначена за съвсем конкретни групи хора, с ваксини от първо поколение, съобразно дозите, с които Франция ще разполага.

Тя ще бъде последвана от втора вълна между април и юни, която ще е по-широка и ще цели да обхване повече хора, обясни френският президент.

Европейската агенция по лекарствата ще вземе решение дали да одобри потенциалната ваксина срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" до 29 декември и се надява да се произнесе до 12 януари по искането за одобрение от американската компания "Модерна", съобщи АФП.

Европейската комисия ще даде окончателното си одобрение за ваксините няколко дни, след като европейският регулатор разреши използването им, съобщи говорител на Европейската комисия.

"Вероятно ще е въпрос на дни. Целта е да действаме бързо", каза говорителят на пресконференция и добави, че точната дата зависи от евентуалното одобрение от страна на агенцията по лекарствата.

Според европейските правила, Европейската агенция по лекарствата препоръчва разрешаването за ползване на лекарство или ваксина и Европейската комисия одобрява въз основа на научната препоръка на агенцията след консултации със страните-членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във