Банкеръ Daily

Свят

Франция отказва да предоговаря с Джонсън условията по Брексит

Готови сме да работим с британския премиер Борис Джонсън относно отношенията след Брексит, но условията за напускането на общността няма да бъдат предоговаряни. Това заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален по повод предстоящата в близките седмици среща на френския президент Еманюел Макрон с Борис Джонсън.

"Ние искаме да работим с Джонсън. Но Париж и другите европейски столици няма да предоговарят условията на оспорваната сделка за Брексит. Споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което британският парламент отхвърли три пъти, е най-добрият начин да се осигури нехаотичен Брексит. Фокусът сега трябва да е върху дефинирането на бъдещите отношения с Обединеното кралство", каза Дьо Моншален .

В четвъртък Борис Джонсън поиска от ЕС да преосмисли позицията си за отказ от предоговаряне на сделката за Брексит и анулиране от нея на клаузата за ирландския предпазния механизъм. Той събра управленски екип от изявени привърженици на Брексит, с чиято помощ ще се опита да убеди Европейския съюз да се съгласи с ново споразумение за излизане на Великобритания от ЕС преди крайния срок на 31 октомври.

Британският лидер обеща да постигне нова сделка с ЕС в рамките на по-малко от сто дни, но предупреди, че ако лидерите на съюза откажат, тогава Великобритания ще напусне без сделка. "Убеден съм, че можем да постигнем сделка", каза 55-годишният Джонсън при пристигането си в сряда на "Даунинг стрийт" 10 след срещата с кралица Елизабет, която поиска да сформира правителство.

Общо 17 министри от правителството на бившия премиер Тереза Мей подадоха оставки или бяха уволнени, създавайки парламентарна група от противници на новото управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във