Банкеръ Daily

Свят

Франция остана блокирана навръх Коледа

Сериозни нарушения в движението на железопътния транспорт и метрото се очакват и днес във Франция заради стачката против обявената от правителството пенсионна реформа, съобщи националното дружество за железопътен транспорт Ес Ен Се Еф (SNCF), цитирано ТАСС.

По данни на компанията днес ще се движат само 30 на сто от високоскоростните влакове ТеЖеВе (TGV) и регионалните влакове ТЕР (TER), както и 15 процента от крайградските влакове "Транзилиен" (Transilien).

От Ес Ен Се Еф казаха, че по много направления като Париж - Клермон Феран, Бордо - Марсилия, Нант - Лион, Нант - Бордо движението на влаковете ще бъде прекъснато.

С големи трудности могат да се сблъскат днес парижани и гостите на града при ползване на метрото. Ще работят само две напълно автоматизирани линии, а останалите 14 ще бъдат затворени.

Поредицата стачки по призива на френските профсъюзи започна на 5 декември. Протестиращите недоволстват срещу решението за отмяна на специалните условия за пенсиониране на 20 категории граждани и намерението за увеличаване на пенсионната възраст до 64 години.

До момента стачките са коствали на националната железопътна компания около 400 милиона евро, съобщи ръководителят й Жан-Пиер Фаранду за в. "Монд", цитиран от ДПА.

През почивните дни френският президент Еманюел Макрон призова от името на френския народ стачките да бъдат прекратени по празниците, но молбата му остана без отговор.

Преговорите между правителството и синдикатите трябва да започнат на 7 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във