Банкеръ Daily

Свят

Франция официално призова за "бързо формиране" на ново правителство в Ливан

Франция официално призова за "бързо формиране" на ново правителство в Ливан, малко след като премиерът Хасан Диаб подаде оставка след смъртоносния взрив на пристанището в Бейрут.

"Аспирациите, изразени от ливанците по отношение на реформите и управлението, трябва да бъдат изслушани", каза в изявление френският министър на външните работи Льо Дриан и добави, че новото правителство ще трябва да „се докаже" пред хората, предаде БНТ.

Оставката на ливанското правителство беше обявена след заседание на кабинета. Правителството, сформирано през януари, беше под непрекъснат натиск от страна на протестиращи ливанци. То беше изправено пред призиви и от чужбина за дълбоки реформи в страната.

Гневът на ливанците обаче продължи и днес отново имаше сблъсъци с полицията.

Експерти по химикалите и пожарникари извършват дейности по обезопасяване на най-малко 20 потенциално опасни контейнера с химикали на пристанището в Бейрут, след като установиха, че от един от тях изтича химично вещество, предаде Асошиейтед прес.

Част от контейнерите са били пробити при смъртоносните експлозии в Бейрут миналата седмица, заяви лейтенант Антони, френски експерт по химикалите, който няма право да разкрива цялото си име в съответствие с политиката на френското правителство.

Френски и италиански експерти работят сред руините от пристанището и до този момент са идентифицирали над 20 контейнера с опасни химикали, заяви Антони.

"Забелязахме наличието на контейнери с означението за опасно химично вещество. След това забелязахме, че от един от тях изтича вещество", каза Антони вчера пред Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във