Банкеръ Daily

Свят

Франция очаква възможна четвърта вълна в края на юли

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви днес, че е "възможна" четвърта вълна на пандемията от КОВИД-19 в края на юли, повтаряйки предупреждението на здравния министър Оливие Веран, свързано с опасенията за ускоряване разпространението на по-заразния вариант Делта на коронавируса, предаде Франс прес.

"За малко по-малко от седмица епидемията се разрасна, вариантът Делта, който е особено заразен, особено тревожен, набира сила много бързо", изрази тревогата си Атал пред радио "Франс ентер".

"Заразените с него се удвояват почти всяка седмица, днес повече от 30 процента от инфекциите са свързани с варианта Делта и около нас има примери, които показват, че тази ситуация може да е от първите признаци за възобновяване на епидемията", каза говорителят.

Запитан за риска от четвърта вълна в края на юли, Атал отговори, че "това е възможно", но не и "фатално", защото "имаме коз, за да предотвратим възможността нова вълна да залее болниците ни, и това е ваксинацията".

"Наблюдавахме обаче епидемичен взрив във Великобритания, който се случи много бързо след първите предупредителни сигнали, и можем да считаме, че тези сигнали ги виждаме днес у нас", предупреди говорителят.

Институтът "Пастьор", от своя страна, предупреди на 29 юни за възможна четвърта вълна, но много по-късно, през есента, ако настоящият темп на ваксинация продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във