Банкеръ Daily

Свят

Франция обвини Русия, че не действа прозрачно за Навални

Жан-Ив Льо Дриан

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази днес съжаление, че Русия не действа прозрачно след предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

Не разбирам защо Русия не проявява прозрачност. В неин интерес е и й го казваме, заяви френският външен министър по радио Ер Те Ел.

Ако бяха поели инициатива за прозрачност, това щеше да бъде отчетено, отбеляза той, визирайки руските власти.

Въпреки настояванията на САЩ, ЕС и на близките на Навални Русия не започна разследване на случая. 

Би било добре да се проведе прозрачно разследване и когато виновните бъдат открити, да бъдат съдени, така че това да служи за урок, защото това не е първият случай на отравяне на руски опозиционер, изтъкна Льо Дриан.

Изправен пред натиска на Запада, вчера Кремъл настоя, че опозиционерът не може да се смята за отровен, докато не бъде установено конкретно вещество.

Алексей Навални, който стана известен с разследванията си срещу корупцията в руския елит и в обкръжението на президента Владимир Путин, се почувства зле миналата седмица по време на полет в Сибир. Близки до него активисти веднага заявиха, че става дума за отравяне, и настояха Навални да бъде прехвърлен в Германия, защото подозираха, че руските лекари ще се опитат да прикрият престъплението.

Берлинската болница "Шарите", където руският опозиционер беше докаран през уикенда, обяви в понеделник, че в организма му са открити "следи от отравяне", и спомена за "интоксикация с вещество от групата на холинестеразните инхибитори".

Руската полиция съобщи днес, че е започнала първа "предварителна проверка" по случая с Алексей Навални.

Руските следствени органи са започнали "предварителни проверки, свързани с хоспитализацията на Навални на 20 август в Омск", съобщи сибирското поделение на руското министерство на вътрешните работи. В изявлението се добавя, че са били проверени местата, през които Навални е минал, и са били иззети над 100 предмета, които може да послужат като веществени доказателства. 

Проверена са били също хотелската стая на Навални в град Томск, където според близките му Навални е бил отровен, както и кадрите от камерите за видеонаблюдение.

Алексей Навални беше приет в реанимация в сибирския град Омск, след като припадна по време на полет от Томск за Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във