Банкеръ Daily

Свят

Франция не отстъпва от искането за универсално данъчно облагане на технологичните гиганти

Франция иска универсален данък на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие, категорични са френският президент Еманюел Макрон и финансовия министър Брюно Льо Мер.

Франция ще изпълни взетото решение за облагане с данък приходите на големите технологични компании. Така отговори френският финансов министър Брюно Льо Мер на опитите на САЩ да вкарат търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги, съобщават световните агенции.
По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще въведе мита за френските вина в отговор на френския данък върху цифровите услуги, който несправедливо бил насочен срещу американски компании.
Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги до срещата на върха през август в Биариц. Тогава тя ще отмени националния си цифров данък,

Заедно с това Льо Мер подчерта, че френският данък върху гигантите в цифровата сфера не е насочен само към американски компании, а с него ще бъдат обложени европейски и китайски фирми.

Припомняме, че преди две седмици френският Сенат одобри данък от 3% върху приходите от цифрови услуги, реализирани на територията на Франция. Той ще засегне компании с над 25 млн. евро оборот във Франция и 750 милиона в световен мащаб.

И други страни от Стария континент, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, обявиха че обмислят да въведат подобен данък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във